Teff

Teff meel is zeer veelzijdig door de toepasbaarheid bij banketsoorten, pannenkoeken, snacks, wafels, oliebollen en pasta. Teff bevat zeer veel calcium. Teff is dusdanig klein dat het niet gepeld kan worden. Hierdoor wordt er altijd volkorenmeel gemaakt van teff, wat goed is voor het aantal vezels in het meel. 

Oorsprong

De oorsprong van teff ligt in Ethiopië. Teff is een graangewas dat al ruim 3000 voor Christus werd aangetroffen in een piramide. In Ethiopië laat men na het oogsten de teffzaden drie dagen ondergronds fermenteren om het vervolgens als een zuurdeeg te gebruiken voor koeken. Pap en bier wordt er ook van teff gemaakt.

Teelt en oogst

Teff is een gewas wat zo’n 160 centimeter lang wordt. De stengels van teff zijn dun en de graanvruchten zijn zeer klein (formaat suikerkorrel). Sinds het begin van de 21ste eeuw wordt teff in Nederland verbouwd, maar de productiviteit is nog erg laag. Er wordt ongeveer 700 kilo teff gewonnen per hectare. 

Voedingswaarden Teff (zaad)