Spelt

Spelt is een lid van de grassenfamilie, ook wel bekend als Poaceae. Spelt is weer in opkomst, zeker bij de biologische landbouw. De speltkorrel is hard en bevat veel gluten, waardoor er eenvoudig lekkere broden gebakken kunnen worden. Echter is dit niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

Oorsprong

Spelt werd al 7000 voor Christus verbouwd en is daarmee een primitieve tarwesoort. Spelt werd samen met zijn voorouders in Perzië, Irak en Turkije verbouwd. Sporen tonen aan dat Spelt zo’n 5000 voor Christus bij Egypte (de Nijl) werd gebruikt. Bij Romeinse opgravingen zijn ook resten spelt gevonden. Na de middeleeuwen nam tarwe de plaats van spelt in.

Teelt en oogst

Spelt is gemakkelijker qua teelt dan tarwe. Dit komt onder andere doordat Spelt weinig eisen aan de grond stelt waarop het verbouwd wordt. Spelt is een eenjarige plant en wordt ongeveer 130 centimeter hoog.

Voedingswaarden spelt