Maïs

Maïs is een graansoort, maar wordt vaak gezien en gegeten als groente. Maïskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. In de winkel vind je maïs terug in verschillende vormen, zoals: kolven, korrels, cornflakes, maïzena en popcorn. Maar maïs kan ook als oergraan gebruikt worden in brood.

Oorsprong

Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika waar het gewas door de oorspronkelijke bewoners veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Columbus die Amerika ontdekte in 1492 nam de maïsplant mee naar Spanje waar het gewas ook werd verbouwd.

De maïs die we eten is suikermaïs. Suikermaïs wordt vaak geïmporteerd uit andere landen, zoals de Verenigde Staten, China, Brazilië, Mexico en Argentinië. Verse maïs is goed verkrijgbaar in de zomer, gemiddeld in de herfst en winter, maar bijna niet in de lente.

In Nederland is het eigenlijk te koud om buiten maïs te kweken voor menselijke consumptie. Wat je langs de weg ziet staan, is dan ook meestal snijmaïs, een zetmeelrijk veevoer dat vooral wordt gebruikt in de rundveehouderij.

Teelt en oogst

Maïs wordt één keer per jaar gezaaid en heeft een groeiperiode van gemiddeld 120 dagen. Het gewas heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig. De planten kunnen niet goed tegen nattigheid. De oogst is tussen augustus en oktober. Maïs wordt onrijp geoogst.

Voedingswaarden Maïs (meel)