Gerst

Gerst is een graansoort wat lid is van de grassenfamilie (Poaceae). Het is een 1 jarige plant die voornamelijk als grondstof voor bier en whisky wordt gebruikt. Gerst wordt ook geteeld voor veevoer. Daarnaast kunnen er broden met gerst bereid worden indien dit met een andere graansoort vermengd wordt.

Oorsprong

Men neemt heden ten dage aan dat gerst al 7000 voor Christus werd geteeld tussen Syrië en Afghanistan. In Europa was gerst de eerste graansoort die werd geteeld, ongeveer 2000-3000 jaar voor Christus. Gerst kent een lange geschiedenis en fungeerde als zeer belangrijk voedingsmiddel in de Middeleeuwen,  vaak werd het gekookt om er vervolgens koeken en plat brood van te bereiden.

Teelt en oogst

Gerst kent twee varianten. Zomer en wintergerst. Wintergerst wordt in oktober gezaaid en eind juli geoogst. Wintergerst wordt gezaaid met een hoeveelheid van tussen de 100-180 kg per hectare. Zomergerst wordt vroeg in het jaar gezaaid, meestal in februari. Hierbij wordt ongeveer 90 kg per hectare gebruikt. De oogst van zomergerst kan oplopen tot 8.000 kg per hectare. In Nederland wordt voornamelijk zomergerst geteeld.

Voedingswaarden gerst (meel)