Emmer

Emmer is een lid van de grassenfamilie, we kennen dit ook onder de naam Poaceae. Emmer heeft twee bloemen per aartje. Een aartje is een kenmerkend onderdeel van de bloeiwijze van grassen. Emmertarwe heeft een laag glutengehalte en is daarom niet geschikt om alleen met emmer een brood te bakken, wel wordt het als hulpstof gebruikt bij volkorenbrood. Dit wordt gedaan om de smaak te verbeteren.

Oorsprong

Emmer werd al 7000 voor Christus verbouwd in onder andere Egypte. Emmer is de oervader van kamut en durumtarwe. Bij opgravingen in Europa en het Midden-Oosten zijn ook resten gevonden van emmer.  De voorvader van emmer is wilde emmer.

Teelt en oogst

Emmertarwe is niet gemakkelijk in de teelt. Het levert gemiddeld weinig op per hectare en de graanvrucht is klein. Emmertarwe wordt zo’n 2 meter lang. Emmer werd vroeger op grotere schaal geteeld dan eenkoorn en de teelt breidde zich snel uit naar Ethiopië, het Midden-Oosten en in de buurt van het Middellandse zee gebied.

Voedingswaarden emmer