Oergranen & -zaden

Het gezonde brood van nu op basis van vroeger wordt geproduceerd met overheerlijke oergranen en -zaden. Oergranen zijn eeuwenoude granen die door de jaren heen niet genetisch gemodificeerd (bewerkt) zijn. De granen en zaden hebben nu precies dezelfde eigenschappen als vroeger. Met oergranen wordt dus authentiek brood gebakken. Om een inzicht te geven in welke oergranen en -zaden allemaal op de markt zijn hebben we alle informatie op een rij gezet.

Bewerking

Oergranen zijn in verschillende vormen en maten te koop. Zo zijn er geplette, gemalen en hele korrels oergranen. Ondanks de ‘natuurlijke’ bewerkingen mogen deze granen de naam oergranen blijven houden. Echter zijn deze granen niet genetisch gemodificeerd. In sommige gevallen zijn deze granen zelfs nog biologisch. 

Geschiedenis

Oergranen en -zaden werden al geruime tijd voor Christus geteeld. Neem bijvoorbeeld Spelt, daarvan is bekend dat het al minstens 9000 jaar lang bestaat. Vaak worden de oegranen en -zaden in voor ons verre landen geproduceerd. Enkele voorbeelden van landen zijn de Brazilië, Perzië, Irak, Iran, Verenigde Staten, Canada, Rusland en Australië. Deze graansoorten zijn in de loop der tijd vervangen door granen die makkelijker te bewerken zijn.

Herintreding oergranen en -zaden

Steeds meer mensen kiezen voor producten die zijn gemaakt van pure, onbewerkte en eerlijke ingrediënten. De oergranen en -zaden vinden hun herintreding vanwege het feit dat er van nature goede voedingswaarden in terug te vinden zijn. Dat is bepalend voor de hoogwaardige kwaliteit van voeding. Er hebben geen onnatuurlijke bewerkingen plaatsgevonden, waardoor het graan of zaad authentiek blijft.